Annons


Kultur i Vitryssland

Den Vitryska kulturen är präglad av ett stort ryskt inflytande som man länge försökt och försöker göra sig fri ifrån. I Vitryssland vill man värna om sitt stora nationella kulturarv, och det genomförs en hel del stora kulturfestligheter varje år för att främja kulturarvet. En viktig konstform för vitryssar är musik och litteratur, det finns flera framstående kompositörer och författare i landet.

Den moderna kulturen i Vitryssland är alltså ganska ”russifierad”, men det finns riktigt bra nationell litteratur. Den största vitryska författaren heter Vasyl Bykov och har bland annat skrivit romanen ”Grustaget”. Folkmusiken i Vitryssland är nära besläktad med den ryska, den ukrainska och den litauiska folkmusiken. Huvudsakligen är den diatonisk och bygger på dur och mollskalor.

De största kultur- och konstformerna i Vitryssland är bland annat vävkonst, sömnad och annat handarbete som anses traditionellt. Något som kan vara värt att tänka på är att en av världens största konstnärer föddes här – Chagall, och arvet efter honom lever kvar på konstskolor runt om i landet

I huvudstaden Minsk finns det en skola för högre musikutbildning som grundades 1924. De vanligaste instrumenten för nationell vitrysk musik och folkmusik är bland annat; Tysmbali (hackbräde), dragspel, fiol, flöjt och buben (trumma). Några av de mest kända vitryska kompositörerna från 1900-talet är Anatol Bahatyroo, Ryhor Pukst och Jevgenij Tikotskij.

Något som är viktigt att tänka på i dagens Vitryssland är att det är fruktansvärt svårt för en ny konstnär att bli ”godkänd” av regeringen. Tryckfrihet är något som knappast existerar och allt konstnärligt uttryck måste vara godkänt av regeringen för att få finnas. Det är heller inte många som tar sig igenom den granskningen, man riskerar till och med att åka i fängelse om ens verk kan ses som det minsta samhällskritiskt

Hyrbilar

För bästa pris på biluthyrning i Vitryssland rekommenderar vi Hyrabil.com.

Boka resa