Annons


Att tänka på

Visum:

Du måste alltid ha visum för att resa till Vitryssland, detta kan vara lite krångligt att fixa men är absolut värt besväret. Ryska visum gäller inte i Vitryssland och vice versa.

För turistvisum behöver man någon som kan verifiera ens resa, detta från ett vitryskt resebolag, där hotellvistelsen framgår. Efter det skickar man in denna tillsammans med ifylld visumansökan, foto (passtorlek), kvitto på betald visumavgift samt pass till vitryska ambassaden i Stockholm. Om du vill ha visumet hemskickat per post måste du även skicka med ett frankerat kuvert. De flesta svenska researrangörer som säljer resor till Vitryssland kan hjälpa till med visumet.

Att göra ett turistvisum tar 5 arbetsdagar, men det går att få det snabbare mot en högre avgift.

När du sedan kommer fram till Vitryssland måste visumet registreras, detta sköts vanligen av hotellet där man ska bo. Tänk på att alltid ha med dig pass när du reser!

Valuta:

Valutan i Vitryssland heter Vitryska rubel, om du vill växla i Sverige bör du kontakta växelkontoret i förväg då de kan behöva beställa hem valutan. Tänk på att det kan vara väldigt svårt att växla från svenska pengar när du väl kommit fram, ta istället med dollar, euro eller ryska rubel i sådana fall. Det finns gott om uttagsautomater i Minsk därför är det sällan några problem att använda Visakort eller Mastercard, de flesta svenska banker tar en avgift på ca 25-35 kronor per uttag utanför EU plus ett växlingspåslag på ca 1,6 %.

Utegångsförbud:

Minderåriga får inte vistas själva på gator och torg i Minsk efter klockan 23.00 på kvällarna.

Alkohollagar:

18 år gäller för att köpa alkohol samt för besök på nattklubbar. Alkohol får ej förtäras på gatan. Sprit och öl säljs i butikerna fram till klockan 23.00 på kvällen, därefter får butikerna bara sälja vin och champagne.

Tidszon:

Vitryssland ligger en timme före Svensk tid. Kolla aktuell tidsskillnad på Tidsskillnad.nu.

Vatten:

Du bör helst undvika att dricka kranvattnet i landet eftersom våra svenska magar inte är kända för att tåla okända bakteriekulturer.

Viktiga telefonnummer:

Brandkår 101, Polis 102, Ambulans 103, Gaslarm 104.

Språk:

Engelska fungerar ofta på hotell. Bättre restauranger har ibland engelskspråkiga menyer, även ifall de anställda inte alltid talar engelska. Ryska är annars det språket alla talar, gatuskyltar och dylikt är dock skrivna på vitryska. Det är alltid bra att lära sig det kyrilliska alfabetet för att kunna läsa gatuskyltar och liknande.

 

Hyrbilar

För bästa pris på biluthyrning i Vitryssland rekommenderar vi Hyrabil.com.

Boka resa