Annons


Sevärdheter

Vitebsk

Den här staden förtjänar definitivt en plats i alla historie- och konstböcker, det var här konstnären Marc Chagall föddes och växte upp innan han så småningom drog sig vidare till

St. Petersburg och Paris. Du kan besöka hans barndomshem, en trädgård uppkallad efter honom och stadens Chagallmuseum, de har tyvärr inga originalmålningar av honom men det kan ändå vara värt ett besök bara för att imponeras av hans storslagenhet och insupa atmosfären.

 

Staden har blivit landets kanske viktigaste centrum för konst, det finns flera konstskolor som man kan besöka där eleverna ställer ut sina verk och för nästan inga pengar alls kan man köpa ett av deras alster. Det kan definitivt ses som en investering för framtiden då de är mycket talangfulla och antagligen kommer flera av eleverna bli kända konstnärer i framtiden. I staden lever och verkar även en av vitrysslands mest kända skulptörer, konstnären Valerij Moguchij, han arbetar främst i brons och marmor.

Polotsk

Är du intresserad av vävning och textilkonst är det här en stad att besöka, de har ett vackert vävmuseum där man kan se verk från såväl gamla tider som nutid. Många som besökt museet finner ofta likheter mellan svensk och vitrysk vävkonst. Detta kan bero på att vi delar landets rika vikingahistoria. Staden har en mycket handelskraftig borgmästare som anser att Europas mittpunkt ligger i den här staden och den ”exakta” platsen är utmärkt mitt i den breda avenyn som går genom stadens inre.

 

Polotsk har för dig som är intresserad en stor ortodox katedral som heter Sofiakatedralen, den är mycket vacker både på insidan och på utsidan. Den byggdes ursprungligen med Sofiakatedralen i Kiev som förebild och modell men kan absolut betraktas som storslagen i sig. Inuti finns vad som anses vara Europas mest klangfull orgel.

 

Det finns även ett kloster i staden som fortfarande är i full aktivitet med utbildning av nya noviser, det har en stor vacker trädgård som är väl värd att se även om man inte är intresserad av själva klostret, namnet på detta är Efrosiniaklostret.

Bratslev

Inte långt ifrån staden Polotsk ligger den Vitryska nationalparken Bratslev, väl värd ett besök. Vidsträckta slätter där floden rinner som ett silverband igenom och små sjöar runtomkring.

Minsk

Landets huvudstad är en minst sagt exotisk upplevelse, efter andra världskriget stod nästan hela staden i ruiner. Man har sedan byggt upp hela staden i tidstypisk Stalinistisk arkitektur, detta gör att det känns lite som en resa bakåt i tiden. Det finns ingen utländsk reklam och gatorna är helt rena, om natten ser staden ut som en skimrande juvel. Detta på grund av all den myckna fasadbelysningen och alla neonskyltar som visar vägen till stadens många nattklubbar, barer och restauranger. Bor man på hotell i Minsk kan man inte vänta sig allt för mycket av hotellfrukosten utan ska ha rejäl tur om det ens finns en kopp varmt te att dricka på morgonen. Däremot finns det alltid ett eller flera kaféer i närheten som serverar en ypperlig frukost för bara några få dollar.

 

På gatorna i Minsk ses aldrig några människor som lever med handikapp, är alkoholiserade eller uteliggare. Inga hundar ses heller ute på gator och torg som inte är i koppel, detta mycket eftersom landet fortfarande är så diktatoriskt styrt och det finns en tanke om att allt ska vara ”rent och snyggt” alltid. Det finns massor med stora varuhus fulla av shopping, allt i mysig 60-tals atmosfär. I ”gamla stan” kan man på lördagar se brudpar som slåss om att låta sig fotas och filmas där. Staden har ett fantastiskt krigsmuseum men det kan vara en mycket omskakande och stark upplevelse så se gärna till att klara av det i början av vistelsen så att du hinner återhämta dig innan hemresan. Vill du se en vacker utsikt över staden kan jag varmt rekommendera Pariserhjulet som ligger i stadsparken. När du går på barer och nattklubbar i Minsk beställ då helst inhemskt öl eller annan vitrysk alkohol annars plockar de bara fram de dyrare utländska märkena. Vitryssland är ett fantastiskt land med mycket att se trots sin politik, har du tid så besök gärna deras Champagnefabrik också.

Hyrbilar

För bästa pris på biluthyrning i Vitryssland rekommenderar vi Hyrabil.com.

Boka resa